Stäng fönster Östersund kn, Lits kyrkas kyrkomiljö, Jämtland

Beskrivning
Sockencentrat i Lit ligger avskilt på en udde i Indalsälven någon kilometer väster om tätorten med samma namn. Miljön är välgestaltad och magnifikt belägen i böljande landskap med storgårdar och en skolbyggnad från tidigt 1900-tal. Kyrkomiljön avgränsas av vatten och järnväg och omfattar prästgård med stort timrat prästgårdshärbre och sockenstuga från 1894. Sockenstugan är ombyggd till exteriören och används som pastorsexpedition. Vid Indalsälven, sydost om den befintliga kyrkan, finns ruinrester av den medeltida kyrka som revs under 1790-talet då den nya kyrkan uppfördes. Den murade medeltidskyrkan var utbyggd i etapper och hade rakavslutat kor och vapenhus uppfört av trä. Vid älvstranden söder om kyrkan finns ett brofäste som erinrar om den tid då trafiken norrut passerade här. Ett stycke ovanför brofästet finns nybyggda vaktmästarlokaler som i faluröd liggande panel erinrar om kyrkstallar.