Stäng fönster Motala kn, ASKS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

BESKRIVNING OCH HISTORIK

Socknen
Ask är en medeltida socken och utgör en av de minsta i Östergötland. Ask omnämnes såsom gård 1270. Socknen utgörs av slättbygd och huvudnäringen har varit åkerbruk. Byckorp tillhör en av socknens större gårdar.

Kyrkomiljön
Kyrkan ligger vid ett vägskäl ca 5 km sydöst om Motala. Den är högt belägen på en ås med vid utblick över det öppna slättlandskapet. Strax söder om kyrkan uppfördes en kyrkskola 1850. Skolan tillbyggdes 1916 och utgörs av byggnad med oregelbunden plan med faluröda fasader och stora grönmålade småspröjsade fönster. Ytterligare söderut ligger den f d prästgården, Prästekulla. Den är ursprungligen uppförd under 1700-talet, men senare ombyggd vid ett flertal tillfällen. I kyrkomiljön finns även en domarring och en skola. Bebyggelsen som är omgiven äv åkermark består av moderna villor och en fd komministergård från slutet av 1700-talet.