Stäng fönster Motala kn, EKEBYBORNA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Socknen
Ekebyborna är en medeltida socken och omnämns bl a som Ekeby Borin eller Ekeby vid Boren i början av 1300-talet. Den är en utpräglad jordbrukssocken och huvudnäringen har varit åkerbruk med fiske i sjön Boren som binäring. Socknen är mycket fornlämningsrik med talrika fornlämningsförekomster, bl a gravfält, i närheten av kyrkomiljön. Ulfåsa slott är socknens största jordegendom med nuvarande huvudbyggnad från 1740. Ulfåsas medeltida föregångare var belägen på den s k Birgittas udde. Där finns ruinerna bevarade efter den borganläggning där heliga Birgitta tillbringade en stor del av sitt liv. Ekebyborna prästgård, som är belägen vid Nässja på en halvö i sjön Boren nordöst om kyrkan, utgörs av en mycket välbevarad prästgårdsanläggning med huvudbyggnad från 1735. Prästgården är nu hembygdsgård. En ny prästgård uppfördes 1928söder om kyrkomiljön. I 1872 års kalender för Östergötlands län uppges att det då fanns två väderkvarnar, ett tegelbruk, ett ångbränneri och en såg i socknen.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen en knapp mil öster om Motala. Den ligger högt med vida utblickar över landskapet. Den omges bl a av agrar bebyggelse och fd skolbyggnader. Söder om kyrkan ligger den f d skolan från 1800-talet. Den ombyggdes till lärarbostäder på 1930-talet och är nu församlingshem. Söder om den finns ytterligare en skola, som är uppförd 1930 med gröna reveterade fasader och brutet sadeltak. Ålderdomshemmet, väster om kyrkan, är uppfört av timmer 1902 med faluröd locklistpanel. Kyrkomiljön utgör en betydelsefull del av riksintresseområdet vid Ulfåsa.