Stäng fönster Motala kn, BRUNNEBY KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Socknen
Brunneby är en medeltida socken och gården Brunneby nämns 1269. Kungs Norrby och Brunneby har varit socknens största gårdar. Motala ström flyter genom socknen och delar den med skogsbygd i norr och slättbygd i söder. Även Göta kanal passerar socknen på två ställen. Landsvägen mellan Linköping och Motala följer i stort sett kanalen. Huvudnäringarna har varit åkerbruk kombinerat med skogsbruk och kreatursskötsel. Orten Borensberg har vuxit fram vid den tidigare ur kommunikationssynpunkt strategiska platsen Husbyfjöl. Anläggandet av Göta kanal var förutsättningen för en ytterligare expansion med bl a turisthotell och påkostade privata villor. Bland socknens industriella näringar kan Borensbergs glasbruk och tegelbruket vid Kungs Norrby nämnas. Det förstnämnda anlades år 1900 och tillverkade huvudsakligen ölflaskor. Borensberg fick en egen kyrka 1988 då Björkhällakyrkan invigdes.

Klockrike och Brunneby församlingar uppförde 1826 en gemensam kyrka på en ny kyrkplats ca en kilometer norr om Klockrike medeltida kyrka. Klockrikes gamla kyrka revs 1825.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen öster om Borensberg på gårdsplanen till Brunneby gård. Brunneby gårds mangårdsbyggnad och flyglar är uppförda på 1700-talet och gränsar i öster mot Göta kanal. Mangårdsbyggnadens nuvarande utformning härrör från en ombyggnad på 1850-talet under ledning av byggmästaresläkten Nyström i Kristbergs socken. Sydväst om kyrkan finns en klockstapel i en enkel träkonstruktion med spåntäckt huv. Den uppfördes 1970 efter ritningar utförda av ingenjör Ture Jangvik. Norr om kyrkan och mangården på platsen för den äldre fägården ligger idag nya moderna ekonomibyggnader för gårdens musteri och övrig verksamhet med gårdsbutik, café och auktionshall.