Stäng fönster Motala kn, ÄLVESTADS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Socknen
Älvestad socken finns omnämnd i flera handlingar från 1300-talet. Socknen ligger inom kambrosilurbygden, som är en fullåkersbygd. Bebyggelsen ligger här gärna på dränerade höjdlägen i terrängen och detta gäller även kyrkorna. Älvestad kyrka ligger på en av de åsar som går genom socken. Bland större gårdar märks Karlshov eller Carlshofs säteri, samt Borringe säteri. Huvudbyggnaden till Carlshof uppfördes av C. G. von Roxendorff, som bl a skänkte en altartavla till kyrkan. I Älvestad finns också den s k Drottninggatan, en lång rak vägsträckning kantad av hantverkarbebyggelse och soldattorp. Huvudnäringen är jordbruk.

Kyrkomiljön
Kyrkan ligger på en ås med småskalig bybebyggelse i väster, landsvägen i söder, och lägre liggande åkermark i norr och öster. Söder om landsvägen ligger bebyggelse som hör till byn Älvestad. Här ligger också församlingshemmet som är inrymt i en äldre byggnad med fasader klädda med gråmålad träpanel. I norr och öster finns lägre liggande jordbruksmark.