Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Östersund kn, Frösö kyrkas kyrkomiljö, Jämtland

 Miljö - Beskrivning

Beskrivning
Frösö kyrka ligger högt i odlingslandskapet centralt på Frösön. Frösön kan betecknas som landskapets Jämtlands centrala kulturbygd och kyrkplatsen på Frösön har en nyckelfunktion för kunskapen om kultplatskontinuitet och kristnandets process här. I kyrkans omedelbara närhet ligger talrika gravhögar från järnåldern. Sannolikt är kyrkan uppförd på en förkristen offerplats. Rester av en sådan, som bör ha varit i bruk till omkring år 1000, har grävts ut under kyrkokoret.

Om Frösöns centrala ställning under brytningspunkten mellan förhistorisk tid och tidig medeltid vittnar också öns runsten som berättar om Östman, som "lät kristna Jämtland". Det är den enda kända runstenen i Jämtland och den nordligast belägna i Sverige. På Frösön låg även tingsplats och kungsgård. Vägnätet har djupa historiska rötter. Förbi kyrkan passerar den gamla Stora vägen som gick mellan Selångersbygden vid Bottenvikens kust genom Storsjöbygden och Tröndelag i Norge. Det var en av de vägar som nyttjades som pilgrimsväg till Nidarosdomen i Trondheim.

Intill kyrkan och kyrkogården ligger prästgård och arrendatorsbostad och på andra sidan landsvägen gamla kyrkskolan. Vid Stocke gård längre västerut finns bebyggelse kvar från Jämtlands Trivialskola som var landskapets enda läroverk mellan 1679-1845. Söder om kyrkan ligger kompositörens Wilhelm Peterson Bergers sommarbostad Sommarhagen, som är museum. Många av Peterson Bergers verk anknyter i sin titel till Frösön vilket har bidragit till att göra miljön känd i ett riksperspektiv. Kyrkomiljön utgör en del av Storsjöbygdens riksintresseområde.