Stäng fönster Östersund kn, Gamla kyrkans kyrkomiljö, Jämtland

Beskrivning
Kyrkan är belägen i fonden av Törnstens gränd inom Östersunds äldsta rutnätsplan. Från kyrkan ger denna fondplacering en effektfull verkan med ett synschakt genom stadens centrala delar över Storsjön och över mot det kuperade Frösön. Just öster om kyrkan sträcker sig Rådhusgatan, genomfartsleden genom centrala Östersund. Kyrkans enkelhet och ringa skala, liksom dess sena tillkomst berättar mycket om Östersunds blygsamma utveckling före järnvägen. Kyrkan är belägen i kvarter med institutionsprägel. I tegelarkitektur från 1900-talets första hälft finns bibliotek, gymnasieskola och det monumentala rådhuset och söder om den park som omgärdar kyrkan ligger östersunds gamla skola, en empirebyggnad i trä med flyglar och likt flera av de omgivande byggnaderna byggnadsminne. Väster om kyrkan tar den kommersiella staden vid.