Stäng fönster Kramfors kn, Bjärtrå kyrkas kyrkomiljö, Västernorrland

Beskrivning
Dalgången löper i öst-västlig riktning med en kuperad skogsrygg i norr. Kyrkan ligger i ett höjdläge i utkanten av tätortsbebyggelsen med odlingsmark på ömse sidor, dels i sluttning ned mot Strinnefjärden i S, dels mot bergsformationer i N. I direkt anslutning till kyrkotomtens norra del passerar vägen mellan Lugnvik och Sollefteå. I kyrkans närhet, strax norr om vägen Ö om kyrkan, finns ett modernt församlingshem samt kyrkstallar från 1800-talet. Prästgården ligger ett stycke nordväst om kyrkan, ungefär halvvägs mellan den nya och den gamla kyrkan. Ruinen av den medeltida kyrkan (I) ligger ca en km norr om den nya, högre upp i odlingsbygden. Inom fastigheten Kungsgården, två km nordväst om den äldre kyrkplatsen, har medeltida bebyggelselämningar grävts ut som förmodas vara en medeltida försvarsanläggning, Bjärtrå skans.