Stäng fönster Ängelholm kn, Hjärnarps kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Hjärnarp samhälle är beläget en mil nordost om Ängelholm på gränsen mellan odlad slättbygd och kuperad skog. I socknen ligger Hallandsåsen i norr, Västersjön i öster och jordbruksmark i söder.
Namn med efterledet –arp anses härstamma från vikingatiden. Under 1100-talet bildades socknarna och många försågs med stenkyrkor. I slättbygden var det vanligt med tätt liggande byar med 5-7 gårdar, i skogsbygden var det glesare med byar och ensamgårdar och torp var vanligt. På 1600-talet hade Hjärnarps socken 13 byar. I socknen anslöt sig flera till snapphanarna för att bevara Skåne danskt. 1658 blev Skåne svenskt men striderna fortsatte. Under 1700-talets början når pesten Hjärnarp. 1827 genomfördes laga skifte och byarna splittrades. Skiftet ledde till en stor ökning av nyuppodlad mark när fälad förvandlades till jordbruksmark. Antalet torp på åsen ökade kraftigt med skiftet. En del av torpen löd under gårdar som låg utanför socknen. Folkskolestadgan genomfördes 1842 i Sverige och 1847 byggdes det första skolhuset i Hjärnarp bredvid kyrkan. Befolkningen ökade under slutet av 1700- och 1800-talet.
Mellan 1805-1830 ökade Hjärnarps befolkning med 38 procent. Omkring sekelskiftet 1800/1900-talet utvecklades Hjärnarp med affärer, mejeri, sparbank och brandstation.

Idag är Hjärnarp en inflyttningsort där nya småskaliga näringar startas och en pendlarort till Ängelholm. Ett litet centrum finns med livsmedelsaffär, bibliotek, äldreboende, förskola, pizzeria och torg. Bland företagen märks åkeri och Rantzows sport. Småhusområde började byggas på 1960-talet.
Samhället delas av E6 motorväg som var klar 1979. Kyrkan ligger väster om vägen medan centrum och nybyggda bostadsområden ligger sydöst om E6:an och kyrkan.
Kyrkoanläggningen gränsar i söder till kyrkans parkering där också församlingshem från 1979 och expedition ligger i sydöst, två hus i brunt tegel med flackt sadeltak med betongpannor. Västerut är det beteshagar, fält och lantgårdar. En bit norr om kyrkan ligger den före detta prästgården och Rantzows industri. Landsvägen i väster delar kyrkogården i två delar. Längs vägen norr om kyrkan ligger äldre gatehus, gårdar och några nybyggda villor. 200 meter öster om kyrkoanläggningen går E6 motorväg.