Stäng fönster Ängelholm kn, Tåssjö kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Tåssjö ligger nordost om Ängelholm, söder om Hallandsåsen med Västersjön och Rössjön i närheten. Socknen är kuperad och mossrik skogsbygd. Tåssjö socken är stor till ytan men innehåller inga tätorter.

Namnet skrevs i början av 1400-talet Thutsøge, som anses komma från thut, i betydelsen tjut, brus från vatten och en böjningsform av hög. När Linné besökte trakten 1749 trodde han att namnet kom från ”Tolfsjö”, de tolv sjöar som då fanns i trakten. Flera av socknens sjöar dikades ut och torrlades under 1900-talet.

Vid 1100-talet bildades socknarna och flera försågs med stenkyrkor. Skogsbygden hade under medeltiden en gles bebyggelse med mestadels ensamgårdar. Hallandsåsen hade då en annan karaktär, den saknade skog och var till merparten ljunghedar och mossar.

Tåssjö domineras av Rössjöholms gods, vars ägare äger större delen av socknen. På 1700-talet hade godset sågverk, oljeslageri och såpsjuderi vilket gav arbete till många människor. Under 1800-talet fanns ett femtiotal gårdar och torp vars arrendatorer arbetade på godsets lantbruk och skogar. Ny mark odlades upp när skog och hagmarker blev åker. Godset anlade även en kvarn, vars byggnad ännu står kvar. Befolkningsökningen var stor på 1800-talet och kyrkan byggdes ut. Rössjöholm har anor från 1300-talet men dagens huvudbyggnad är från 1730-talet. En tidigare byggnad låg på en holme i Rössjön fram till Skånska kriget på 1670-talet då den intogs av snapphanarna. Där finns idag rester av en ruin. Ägare till godset har skiftat många gånger under årens lopp, sen 1857 är släkten Rosenörn-Lehn ägare. Godsets anknytning till kyrkan märks bland annat i inventarier i kyrkan och att kyrkogårdsmarken skänkts av ägarna. Författaren Frans G Bengtsson växte upp i Rössjöholms förvaltarbostad och gick i Tåssjö skola. I boken ”Den lustgård som jag minns” beskriver han sin uppväxt. Hans föräldrar är begravda på kyrkogården.

1890 startade fattighus, senare ålderdomshem, i ett hus bredvid kyrkan. Ett församlingshem byggdes 1937, marken skänktes av Rössjöholms ägare. Mellan 1920 och 1960 fanns sparbank i Tåssjö, inrymd i kommunalrum i fattighuset och senare i församlingshemmet. En småskola fanns. Idag har befolkningen minskat, torpen är omgjorda till bostadshus för människor som arbetar på andra orter.
Godset har få anställda och bedriver främst skogsbruk. Fortfarande finns ett femtiotal torp och gårdar i socknen, renoverade i gammal stil, som hyrs ut av Rössjöholms gods.

Kyrkan ligger vackert belägen i vägkorsningen mellan två små sjöar, Abborrasjön och Kyrkesjön. Strax intill, söder om kyrkan, ligger samlat det äldre sockencentrat med församlingshem, före detta småskolan och fattighuset som båda numera är lägerskola, ett före detta stall och ett nyare vaktmästarhus. Alla husen har fasad med faluröd träpanel. Väster om kyrkan leder en väg kantad av en ekallé fram till Rössjöholms gods vid Rössjöns strand. Kyrkogården omges av fält och betesmark i norr och öster och en bit bort reser sig Hallandsåsens skogsklädda sluttningar.