Stäng fönster Ängelholm kn, Ausås kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Ausås ligger mellan Strövelstorp och Åstorp i åkerlandskapet i södra delen av Ängelholms kommun. Bynamnet är känt sedan 1334, då stavat ”Achesaas”, en kombination av ett mansnamn och efterleden ås, som syftar på höjdsträckningen genom byn. Ausås by förblev under flera århundraden en tät by, samlad kring kyrkan från 1200-talet, och omgiven av odlingsmarker. Under medeltiden koncentrerades makten i området i hög grad till olika sätesgårdar, bl.a. Spannarp strax öster om Ausås. Säteriet finns omtalat sedan slutet av 1400-talet, men fick dagens plan med tre mangårdsbyggnader av Isak Cedercrantz på 1740-talet. Han ägde även Vegeholm och Rögle gods. 1774 uppfördes den nuvarande prästgården i Ausås sedan den gamla byggnaden eldhärjats 1768.

Under påverkan av godset kom jorden successivt att slås samman till större enheter, och byn skiftades ut redan 1808. Byn fick karaktären av radby med gatehus samlade längs landsvägen. Då järnvägen drogs fram vid sekelskiftet med station vid Spannarp påskyndades den industriella utvecklingen och omställningen till ett mer effektivt jordbruk. På 1880-talet byggdes ett missionshus, klätt i eternit, och 1912 en folkskola i rött, mönstermurat tegel, som numer används som förskola. På 1950-talet startades Granquists plantskola, idag en av Sveriges största, i byns utkant.

Ausås kyrka ligger idag mitt i kyrkbyn, omgiven av byggnader med kulturhistorisk förankring. Norr om kyrkan står en holländarkvarn från 1830-talet väl synlig i landskapet. Öster om kyrkan ligger bygdegården, förskolan och missionshuset, i sydväst den trelängade prästgården, som även inrymmer församlingshem och museum. Prästgården är sedan 1968 klassad som byggnadsminne. De västra- och östra längorna har kvar sina halmtak och fasader av korsvirke, medan bostadslängan har rappats, fått större fönster och rött tegeltak i slutet av 1800-talet. Längorna är samlade kring en kullerstenssatt gårdsplan, från vilken en allé för upp mot landsvägen och en kyrkstig går mot kyrkan. Kyrkstigen har varit kantad med kastanjer, som man tvingades avverka 2013 när träden hade drabbats av blödarsjukan. Kring prästgården utbreder sig en lummig trädgårdsanläggning. Söder om byn rinner Örjabäcken, vars närområde utgör ett populärt vandrings- och rekreationsområde i en i övrigt agrart präglad miljö.