Stäng fönster Örnsköldsvik kn, Arnäs kyrkas kyrkomiljö, Västernorrland

Beskrivning
Socknen, som bröts ut ur Själevad under 1300-talet, ligger i ett kuperat skogslandskap med odling på sluttningarna i kustbygden någon mil norr om Örnsköldsvik. Kyrkan ligger för sig utanför tätorten, centralt i förhållande till odlingsbygden. Området runt kyrkan utgör riksintresse: norr om kyrkan finns tiondebod, sockenstuga och kyrkstallar. Ca 100 meter söder om kyrkan ligger ett höggravfält, det nordligaste utmed den svenska kusten samt ett vikingatida/medeltida gårdsläge. Väster om kyrkan ligger församlingshemmet. På andra sidan vägen mellan Arnäs och Björna/Gideå, mitt emot församlingshemmet, återfinns Arnäs fd folkskola på en höjd med sluttning mot söder. På den motsatta höjden sydväst om skolan ligger prästgården.