Stäng fönster Ängelholm kn, Höja kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Höja ligger några kilometer öster om Ängelholm, strax söder om Rönne ås dalgång. Byn, som finns omnämnd sedan 1412, har fått sitt namn av dess upphöjda läge på den svagt kuperade slätten. Fram till början av 1800-talet levde byborna på jordbruk och boskap, som efter att ha hållits som betesdjur såldes på marknaden i Ängelholm. Efter skiftet i Höja 1822-25 blev det möjligt att effektivisera spannmålsproduktionen, och det ekonomiska välståndet i byn ökade. Industrialiseringen och den snabbt växande befolkningen förde fram en livlig nybyggnadsverksamhet vid 1800-talets mitt. De slutna korsvirkesgårdarna ersattes successivt av en mer öppen tegelbebyggelse, som samlades kring bygatan. I början av 1900-talet fanns bl.a. två affärer, mejeri, skola, prästgård och bank i byn, i hus som idag renoverats och gjorts om till privatbostäder.

Kyrkan ligger väl synlig i jordbrukslandskapet, något indragen från landsvägen och busshållplatsen mellan Ängelholm och Kvidinge. Norr om kyrkogården finns ett bårhus och en parkering, som delas med församlingshemmet från 1992. Det är ritat av Möller arkitekter som en putsad vinkellänga i skånskinspirerad stil. Intill byggnaden finns en allmänning, byns hjärta, genomkorsad av en grusad allé från kyrkan till den f.d. skolan i putsat tegel. Den uppfördes vid 1800-talets mitt och förhöjdes senare till två vånings höjd. Skolan ligger längs bygatan, där gatuhus från 1800-talets andra hälft samsas med modernare villor. I västra delen av gatan märks byns f.d. prästgård från 1847 i spritputsat tegel. Vid sidan om huvudbyggnaden står ett korsvirkesmagasin från 1698, som mellan 1925 och 1992 användes som församlingshem, men nu fungerar som hembygdsgård. Direkt öster om kyrkogården breder sig en villabebyggelse i 1-1 ½ plan, som till största delen tillkommit då Höja expanderat under slutet av 1900-talet.