Stäng fönster Klippan kn, Källna kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Källna är en mindre by strax norr om Östra Ljungby i Klippans kommun. Byn ligger omgiven av ett mjukt kuperat odlingslandskap, mellan Rönne- och Pinne ås dalgångar som kantas av betesmarker och små träddungar. Åarna var viktiga kolonisationsleder under förhistorisk tid, och de många fornlämningarna i trakten vittnar om en tidig bosättning. Under övergången till medeltiden skedde en omfattande befolkningsökning, bl.a. till följd av att odlingssystemen snabbt förbättrades, och befolkningen började samlas i mindre byar. Källna, till namnet belagt sedan åtminstone 1400-talet, fick sin första kyrka på en plats strax intill Rönne å.

Landskapsbilden var sig relativt lik fram tills 1800-talets skiftesreformer. Likt flertalet andra byar löstes Källna då upp och gårdstomterna spreds i landskapet. Två av de största gårdarna, som ännu är i bruk, var Stora Mölla med anor från minst 1500-talet, och Silvåkra gård, där man fött upp hästar sedan 1800-talet. Tillgången på vattenkraft gynnade jordbruket och tillkomsten av olika industrier i trakten. 1904 invigdes järnvägen mellan Klippan och Ängelholm, och även Källna fick en egen järnvägsstation, där många vagnar med sockerbetor lastades. När befolkningen växte krävdes - liksom i åtskilliga andra byar – en större kyrka, och en av de främsta utbyggnadsperioderna i skånsk kyrkohistoria inleddes. I t.ex. Gråmanstorp och Östra Ljungby byggde man om resp. ut sina kyrkor, i Vedby reste man en ny kyrka på samma plats som föregångaren, men i Källna skapades en helt ny anläggning. Den placerades centralt i socknen, ca 1,5 km norr om den forna. Den gamla kyrkogården övergavs, blev ödekyrkogård och såldes 2009 till en privat markägare. Omkring 100 meter söder om kyrkogårdsmuren låg den överbyggda ”Källna källa”, som enligt traditionen använts som offerkälla.

Källna kyrka ligger idag i norra delen av byn, intill byvägen tillsammans med ett bårhus och en sockenstuga. Sockenstugan, byggd som fattighus 1871 och församlingshem sedan 1956, har ett rött tegeltak och är klädd med faluröd lockpanel med vita knutar. Bårhuset, byggt intill kyrkogårdsmuren, är murat i rött tegel med kopparplåt på taket och en droppstensfris längs takfoten. Kring kyrkan finns odlad mark i norr och väster, i öster ett granbestånd. Mittför kyrkan går en lång uppfart till Silvåkra gård. Sydväst om kyrkan ligger några mindre villor som tillkommit successivt under 1900-talet.