Stäng fönster Klippan kn, Västra Sönnarslövs kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Västra Sönnarslövs kyrka ligger tre kilometer sydväst om Klippan och drygt två kilometer från Västra Sönnarslövs by där den medeltida kyrkan låg. Omgivningarna är ett böljande åkerlandskap med utspridda gårdar. I närheten finns Söderåsens bokskogsklädda sluttningar. Rönneå med biflöden rinner genom kommunen.

Området har varit bebott sen förhistorisk tid. Här finns fornlämningar i form av gravar och fossil åkermark. Åarna har varit den viktigaste förutsättningen för tidig bosättning. Bynamn med efterledet -löv som i Sönnarslöv hör till de äldsta namnformerna.
Skiftesreformerna under 1800-talet omdanade landskapet när gårdar flyttades ut från byarna och jordbruksmarken sammanfördes i större enheter som ökade produktionen.
Den ekonomiska expansionen i jordbruket och industrialiseringen under 1800 skapade förutsättningar för nybyggnad av stora och pampiga kyrkor jämsides med byggandet av järnvägsstationer, skolor och industrier.
Klippans pappersbruk, beläget intill Rönneå, med verksamhet sedan 1600-talet, är en av flera industrier som utvecklades i trakten runt sekelskiftet 1800/1900. Närheten till bruket märks på gravstenarnas titlar på kyrkogården.
Västra Sönnarslövs socken hette före 1885 bara Sönnarslövs socken. En liten del av socknen, bland annat där Västra Sönnarslövs kapell ligger och medeltidskyrkan låg tillföll 1955 Kvidinge socken. Idag tillhör Västra Sönnarslövs kapell Kvidinge församling medan Västra Sönnarslövs kyrka tillhör Klippans församling.

Kyrkoanläggningen ligger intill en mindre landsväg och är omgiven av kuperad jordbruksmark. I söder, en bit bort, höjer sig den skogsklädda Söderåsen. Norr om kyrkan, på andra sidan landsvägen, ligger den före detta sockenstugan, senare använd som församlingshem och nu privatägd. Den är en länga med röd träpanel och tegeltak. Dessutom finns garage och personallokaler för kyrkogårdsförvaltningen. Ett bårhus uppfördes vid sidan om sockenstugan 1928 efter ritningar av arkitekt Charles Ehnström. Bårhuset har fasad av tegel, sadeltak med taktegel och dörr med utsirade gångjärn likt kyrkans dörrar.