Stäng fönster Klippan kn, Vedby kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Vedby ligger i nordöstra delen av Klippans kommun. Kyrkan ligger väl synlig på en höjd intill Bäljane å, i gränsen mellan ett kuperat skogslandskap och böljande, öppna odlingsmarker. Ån, ett biflöde till Rönne å, lär ha varit en kolonisationsled under förhistorisk tid. Lösfynd från stenåldern och en domarring i Norrtofta är några spår från äldre bosättningar i trakten. Befolkningsökningen vid övergången mot medeltiden ledde till att nya marker togs i bruk, och att byar bildades. Äldsta skriftliga belägget för byn Vedby är från 1362, då skrivet ”Withby”, med förleden ”with” i betydelsen ’skog’.

Vedby behöll i allt väsentligt sin uppbyggnad med ett fåtal gårdar kring kyrkan fram till 1800-talet. Vid denna tid växte byn och fick affär, skola, vattenkvarn och sin nuvarande kyrka, som ersatte den medeltida kyrkan på samma plats. Även kvarnen från 1867 och skolhuset från 1865 i rött tegel finns kvar. Den f.d. skolan, som ligger direkt söder om kyrkoanläggningen, används idag av en förskola och som kyrkstuga. Denna och kyrkan delar en gemensam parkering ut mot landsvägen.

Genom skiftet under 1830-talet delades marken upp mellan bönderna. Miljön i Vedby påverkades mindre än på många andra håll, genom att många av gårdarna blev kvar på sina ursprungliga platser. De har successivt byggts om under 1800-talets senare hälft eller tidigt 1900-tal, och några hus har tillkommit längs bygatan. Bland ägorna märks ”Bäckagården” med anor från 1700-talet och ”Annexhemmanet” öster om kyrkan.

På senare tid har Vedby krupit allt närmre det större samhället Klippan. Söder om kyrkbyn och ån i stadsdelen Söndraby byggdes Vedby skola 1953, och här har flera villakvarter växt fram under 1900-talets andra hälft. Naturen kring Vedby fungerar som ett populärt strövområde med vandringsleder m.m. för invånarna i kommunen.