Stäng fönster Klippan kn, Östra Ljungby kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Östra Ljungby är en tätort i Klippans kommun i nordvästra Skåne. Orten omges av ett varierat landskap med omväxlande öppna åker- och betesmarker och skogsbevuxna partier. Namnet ”Östra Ljungby” är känt från 1465, men efterleden -by tyder på att bosättningen här kan spåras ner till järnåldern och folkvandringstiden. Närheten till Rönne å och Pinnån lär ha haft stor betydelse för bosättningens lokalisering. Vattenlederna användes för transporter, och miljön var lämplig för fiskar- och jägarkulturer. Förleden ”ljung” är tecken på att det fanns gott om ljunghedar i området. När bruket att organisera sig i socknar växte fram under 1100-talet, restes en stenkyrka på samma plats som dagens kyrka. Kring denna samlades gårdarna tätt, ett utseende som bestod fram tills 1800-talets skiftesreformer, då byn i stora delar sprängdes sönder. Byborna levde främst på jordbruket, men även på järntillverkning vid Kopparmöllan i socknens östra del. Möllan har anor från 1500-talet. Efter skiftet växte ett nytt samhälle fram utifrån industrialismens villkor, där framdragandet av järnvägen mellan Ängelholm och Klippan 1904 och senare byggandet av E4:an precis norr om byn var viktiga för att skapa arbete i trakten. I mitten av förra seklet spirade livet i Östra Ljungby; då fanns tre skolor, bank, kafé, två affärer och biograf, som var det stora nöjet i byn.

Dagens Östra Ljungby utgörs till stor del av en friliggande villabebyggelse från 1900-talets senare hälft. Mindre inslag finns av äldre småhus och flerbostadshus. Även om servicen begränsats under senare år, finns ett grundläggande utbud kvar i orten med
bl.a. ett populärt friluftsbad och en mataffär, ett litet industriområde och ett natur-bruksgymnasium, som är inriktat mot lantbruk och djur. Goda bussförbindelser och närheten till E4:an ger bra förutsättningar för arbetspendling. I samhället finns två tyngdpunkter; i väster torget med den f.d. stationen, som är en rest från förra sekelskiftets stationssamhälle, i öster kyrkan och den intilliggande prästgården som är kvarvarande spår av den äldre kyrkbyn. Prästgården byggdes 1909 i mönstermurat, rött tegel och är idag omgjord till församlingsgård och kyrkogårdsexpedition. Byvägen mot Stidsvig och Kärröddsvägen intill kyrkan kantas båda av en varierad småhus-
bebyggelse med villor av olika åldrar. Söder om kyrkoanläggningen finns ett öppet jordbrukslandskap. Enligt Klippans översiktsplan från 2013 är åkermarken intresseområde för ny bostadsplanering.