Stäng fönster Lund kn, Sankt Knuts kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Stadsdelen Linero ligger i östra Lund, omkring tre kilometer från stadskärnan. Området började byggas ut 1969 som en del av miljonprogrammet med tydlig trafikseparering enligt modernismens stadsplaneideal. Mellan åren 1970 och 1972 uppfördes här 400 småhusbostäder och 1465 lägenheter i flerbostadshus. Området planlades med två delar som i dagligt tal kallas Övre och Nedre Linero. Övre Linero bebyggdes i huvudsak med villor medan flerbostadshusen förlades i Nedre Linero. Kvarters- och gatunamn inspirerades av namn från vikinga- och medeltid.

Flerbostadshusen uppfördes till stor del av Lunds Kommunala Fastighetsbolag (LKF) efter ritningar av Jaenecke-Samuelson Arkitektkontor genom Sten Samuelsson och Åke Martinsson. Även HSB och Lunds Byggmästargille uppförde stora delar av bebyggelsen. Utöver bostäderna byggdes även skolor, barndaghem och stadsdelscentrum. Den äldre Linerogården från 1861 ritad av Helgo Zettervall, som gav området dess namn, gjordes om till fritidsgård. Två äldre gårdar som låg i vägen för det nya bostadsområdet revs. 1980 revs även Linerogården.

Stadsdelscentret där kyrkan ligger försågs med livsmedelshall, post, bank, gatukök kembar, herr- och damfrisering och pressbyråkiosk. Vidare fanns här mödra- och barnavårdscentral, distriktssköterska, folktandvård och terapilokaler för äldrevården. Liksom kyrkan ritades centrumanläggningens byggnader av arkitekten Sten Samuelsson. På det lilla torget framför kyrkan placerades 1972 den tre meter höga
aluminiumskulpturen ”Abstrakt form” av konstnären Bengt Orup. Stora delar av områdets utomhusmiljöer gestaltades av landskapsarkitekten Per Friberg.

Området har genomgått flera om- och tillbyggnader sedan det uppfördes i början av 1970-talet. De senaste åren har Linero återigen blivit en av LKF:s historiskt sett största satsningar. Stadsdelscentret renoveras och två punkthus och en större livsmedelsbutik uppförs i dess direkta närhet. Centret byter även namn till Linero Torg. Bengt Orups skulptur har tagits bort och torgytan belagts med kvadratiska cementplattor indelade i större kvadrater genom band av smågatsten.