Stäng fönster Eslöv kn, Borlunda kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Kyrkbyn Borlunda ligger knappt tre kilometer söder om Eslöv strax väster om väg 113 som går till Gårdstånga. Bebyggelsen utgörs av kyrkan som ligger på en liten kulle i byns södra sida, skolhuset väster om kyrkan, den gamla prästgården vid infarten från landsväg samt av ett antal andra mindre hus från 1800-talet och 1900-talets början. Kyrkogården upptar en betydande del av bytomten och kyrkan syns vida omkring i det flacka slättlandskapet. Gårdarna ligger som utskiftade brukningsenheter. Omgivningarna består av ett rikt odlingslandskap och strax norr om byn slingrar sig den trädkantade
Bråån.

I området finns flera registrerade lösfynd samt stenåldersboplatser och bronsåldershögar. Fynden tyder på att borlundatrakten varit bebodd under lång tid. Första gången orten omnämns var på 1100-talet, ortsnamnet skrevs då Borlundom. Förledet Bor tros syfta på det i Skåne vanligt förekommande förledet Borr (exempelvis Borrby på Österlen) med innebörden hål eller sänka, och efterledet lunda på lund eller skogsdunge. Sammansatt har namnet tolkats som ”lunden där man fick bära båtarna när man färdades
på ån”.

Före skiftena i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet låg byns gårdar på rad längs med bygatan som sträckte sig österut från den medeltida kyrkan, vilken låg i byns östra del. När Borlunda enskiftades 1806 behöll endast fyra av byn tio gårdar sina ursprungliga placeringar. Flera av arrendegårdarna slogs vid skiftet 1815 samman till plattgården Borlundagården som ligger ett stycke norr om bykärnan. Landskapet domineras idag av stora brukningsenheter och präglas av de tre omgivande godsen Ellinge, Skarhult och Viderup.