Stäng fönster Eslöv kn, Reslövs kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Kyrkbyn Reslöv är belägen i utkanten av tätorten Marieholm (före 1805 Sibbarp) som växte fram i och med järnvägens intåg under 1800-talets andra hälft. Det omgivande landskapet består av öppen åkermark som i nordöst övergår i ett mer kuperat skogslandskap. Ett par hundra meter söder om kyrkan rinner Saxån, som under medeltiden var seglingsbar och en viktig transportled med hamn i bland annat Reslöv. Trakterna
kring ån är rika på fornlämningar och spår efter flera äldre boplatser har registrerats i närheten av kyrkan.

Efterledet -löv i skånska ortsnamn (-lev i danska) har betydelsen ”arvegods”. Namnet Reslöv härstammar enligt traditionen från en stormansgård på 500-talet där förledet kopplats till en storman vid namn Reidar, varför betydelsen för Reslöv skulle vara ”Reidars arvegods” eller helt enkelt ”Reidars ägor”.

Kyrkan ligger på en mindre höjd, där en sänka med en ringlande bäck i nordost skiljer kyrkogården från prästgården som idag är församlingsgård. I söder går en gångväg till Marieholm, och i norr landsvägen mellan Marieholm och Eslöv. Norr om landsvägen ligger det gamla kyrkstallet, senare församlingshem, som idag är privatbostad.