Stäng fönster Eslöv kn, Remmarlövs kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Remmarlövs kyrkby är belägen i det flacka och öppna odlingslandskapet utmed Virkevägen strax väster om Eslöv. Stenåldersfynd tyder på en lång bosättningskontinuitet på platsen. Byns namn lär härstamma från en storman vid namn Rottmar eller Rodhmar vars ägor på 700-talet e. Kr. ungefärligen ska ha motsvarat byns nuvarande storlek. Efterledet –lev har betydelsen arvegods, och Rottmars lev har således med tiden utvecklats till dagens Remmarlöv. Byn uppstod dock senare. Någon tidpunkt i historien är inte fastslagen, men när Remmarlövs medeltida kyrka uppförs på 1100- eller 1200-talet måste bybebyggelsen – en radby bestående av långhus som senare ersattes av kringbyggda korsvirkesgårdar – varit väl etablerad.

Enligt 1569 års landebog var antalet gårdar i socknen 15, en storlek på byn som sedan dess varit närmast konstant. Under det tidiga 1700-talet vittnar beskrivningarna till den äldsta kända kartan över byn om hur befolkningen ännu lider svårt efter 1600-talets dansk-svenska krig. Flera gårdar står öde och under våta år tvingas bönderna köpa spannmål till föda. I och med skiftena under 1700-talets andra hälft ökar välståndet.

Samtidigt betydde enskiftet 1817 slutet för en månghundraårig bygemenskap då ett flertal av gårdarna flyttades ut på ägorna. Vissa allmänningar, bland annat en skogsodling söder om byn, kvarstod dock och gemensamma ansatser krävdes ännu vid uppförandet av Remmarlövs första skola 1836 och byns fattighus på 1860-talet. Detsamma gällde givetvis byggandet av den nya kyrkan, inte minst med tanke på att socknen endast bestod av en by.

På 1920-talet återuppstod det gamla byalaget, eller åldermannalaget som det här kallades, med främsta uppgift att förvalta byns allmänningar. Det beslutades att den gemensamma marken skulle avyttras om och när tillfälle gavs. Denna process fortsatte fram till 1970, då den sista försäljningen skedde. Mycket hade då förändrats i Remmarlöv. Efter att en tid ha tillhört Harrie kommun var man nu införlivad i Eslövs
kommun. I och med detta lades skolan ner och strax därefter skulle Remmarlöv även förlora sin roll som självständig församling.