Stäng fönster Lund kn, Petersgårdens kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Petersgårdens kyrka är sammanbyggd med Petersgårdens församlingshem och ligger i sydvästra delen av i stadsdelen Väster i Lund. Stadsdelsnamnet kommer sig av dess placering väster om järnvägen. Kyrkotomten gränsar i norr mot Trollebergsvägen som går in mot Lunds stadskärna och öster mot Ringvägen. På andra sidan Ringvägen ligger gymnasieskolan Polhemsskolan, en röd tegelbyggnad ritad av lundaarkitekten Claes Anshelm 1960. Norr om Polhemsskolan ligger Centrala idrottsplatsen som invigdes
1892.

Området väster om Ringvägen, strax söder om Petersgården, kallas Borgmästargården och byggdes upp under 1940-talet som en del av det sociala bostadsbyggandet som företogs i Lund under tidsperioden. Planen för området ritades av arkitekten Fred Forbat, men baserades till stor del på ett tidigare förslag av arkitekten Ingeborg Hammarskjöld som även gjorde många av typritningarna för de många småhusen i området. Längs Kakelvägens nordöstra sida byggde HSB tre lamellhus som ritades av Forbat. Norr om Petersgården ligger området Papegojlyckan. Namnet sägs komma sig av att Knutgillet i Lund sedan medeltiden ska ha utfört sin årliga papegojskjutning på platsen. Området bestod fram till 1800-talet av lotter tillhörande borgare i staden. Under 1800-talet började Papegojlyckan bebyggas med bland annat handelsträdgård, en väderkvarn och flera bostadshus. I början av 1940-talet byggdes husen utmed Trollebergsvägen mitt emot Petersgården ritade av Hans Westman, som drygt 20 år senare skulle bli arkitekt för Petersgårdens församlingshem och kyrka.