Stäng fönster Kävlinge kn, STÄVIE KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Omgivningarna kring Stävie har brukats ända sedan stenåldern, då ett stort antal boplatser uppfördes kring Lödde å och i dess närområde. Under medeltiden växte en liten bebyggelse fram kring storgården Stävie Hage, som har anor sedan 1200-talet. Vid denna tid tillhörde gården domkyrkan, för att efter reformationen övergå till Borgeby gods. Gården, som byggts ut vid flera tillfällen, fick sitt nuvarande utseende på 1840-talet, men har en välbevarad mangårdsbyggnad av korsvirke och rött tegel från 1700-talet. I samband med skiftet 1808 flyttade 10 av 17 gårdar ut från byn, och spreds i ett rätlinjigt vägnät med uppfartsvägar och alléer, typiskt för det skånska landskapet. Fornlämning Stävie 51:1 motsvarar den historiska bytomtens utsträckning innan utskiftningen enligt 1776 års karta. Likt många av byarna omkring Kävlinge expanderade Stävie vid förra sekelskiftet; här uppfördes flera skolor, bl.a. en folk- och småskola 1879, och 1886 ett litet stationsområde i samband med dragningen av järn-vägen mellan Malmö och Billesholm.

Stävie, som ligger sydväst om Furulund i Kävlinge kommun, har bevarat sin ålderdomliga karaktär med bebyggelse som till stor del ligger kvar på ursprunglig plats.

Byn domineras av kyrkan i korsningen mellan Stävie Bygata och Åkarpsvägen, med Stävie Hage som närmsta granne. Husen är inbäddade i ett lummigt, äldre lövträdsbestånd, som ramar in bebyggelsen mot det omgivande, öppna odlingslandskapet. Söder om kyrkogården ligger den gamla prästgården i rött tegel. Till gården hör Anders- Jönsgården från 1749, en kringbyggd gård i korsvirke med stråtak, som ligger på östra sidan om bygatan. Rakt över denna ligger den gamla folk- och småskolan, och vid Stävie hages mangård en vitputsad vinkelbyggnad, som användes som skola 1835-1880. Öster om kyrkogården finns en smedja och längre bort det gamla järnvägsområdet med stationsbyggnaden och tillhörande uthusbyggnader alltjämt bevarade.

Stävie ingår i riksintresse för kulturmiljö [M44] Löddeköpinge- Stävie- Borgeby. Kyrkan med sin intilliggande by- och gårdsmiljö är ett uttryck för riksintresset. Området är även utpekat som en särskilt värdefull kulturmiljö av Länsstyrelsen.