Stäng fönster Båstad kn, Torekovs kyrkomiljö, Skåne

Torekov ligger vid västra kusten på Bjärehalvön, cirka femton kilometer väster om Båstad.

Bjärehalvön har ovanligt många fornlämningar från brons- och järnåldern. Den omfattande tidiga bosättningen under förhistorisk tid här berodde på goda betesmarker, det då varma klimatet och tillgången till fisk.

I Torekov fanns en naturlig hamn och kring den växte det fram bebyggelse under medeltiden. Sjöfarare sökte här skydd och en marknadsplats uppstod. Människor vallfärdade hit till Sankta Toras kapell som byggdes omkring 1200. Torekov är nära sammankopplat med Hallands Väderö, som sedan medeltiden ägts av kyrkan.

Torekov var det största fiskeläget på Bjärehalvön och sillfisket gav stora men varierande inkomster. I slutet av 1800-talet förändrades fiskenäringen och kunde inte längre försörja så många. Från Torekovs socken emigrerade drygt hälften av invånarna till Amerika. En förödande brand härjade 1858 i Torekov då 47 hus och kyrkan brann. Gatunätet förändrades efter branden då ett mer rätlinjigt gatusystem byggdes.

Från 1900-talets början blev Torekov en populär semesterort. Redan 1877 uppfördes ett varm- och kallbadhus för att etablera Torekov som badort.

Idag finns en välbevarad 1800-tals bebyggelse i byns mitt. Torekov är ett pittoreskt fiskeläge med kaptenshus och kullerstensgator som idag har karaktär av turist- och badort. Båtar till Hallands Väderö går från Torekov.

Kyrkoanläggningen finns öster om den gamla byn. Kyrkan ligger i en vägkorsning med gator med enfamiljshus och församlingshemmet i ett före detta bostadshus. Norr om kyrkogården ligger en skola och idrottshall. Söder om kyrkan finns en parkeringsplats.