Stäng fönster Båstad kn, Hovs kyrkomiljö, Skåne

Hov ligger på Bjärehalvön mellan Torekov och Båstad. Landskapet är böljande öppen odlingsbygd.

Bjärehalvön har ovanligt många fornlämningar från brons- och järnåldern. Den omfattande tidiga bosättningen under förhistorisk tid här berodde på goda betesmarker, det då varma klimatet och tillgången till fisk.
Vid sockenbildningen på 1100-talet försågs socknarna med stenkyrkor.
Från medeltid till 1800-tal bestod landskapet av byar med samlad bebyggelse och omgivande odlingsmark. Längs kusten fanns fäladsmark. I Hov sammanstrålar flera vägar och byn ligger vid en vägknutpunkt på Bjäre. Några av vägarna har mycket lång historia. I samband med skiftena under 1820–40-talet splittrades byarna. Marken delades i större enheter och nya gårdar byggdes vid nyuppodlad mark.

Idag är Hov en liten by med äldre hus längs vägen sydöst om kyrkan och några nybyggda villor öster ut.
Kyrkan ligger högt och har milsvid utsikt över landskapet med gårdar, havet och Hallands Väderö. Ett gravfält från järnåldern med betande kor gränsar till kyrkan i väster. Söder om kyrkan ligger den gamla skolan, numera kontor, med fasad i röd träpanel. Öster om kyrkogården går en väg och på andra sidan vägen finns parkering, församlingshem och före detta prästgård som är byggda i tegel på 1960-talet. Mot norr finns en idrottsplats och ett föreningshus.