Stäng fönster Båstad kn, Förslövs kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Förslöv ligger på Hallandsåsens södra sida några kilometer sydost om Båstad. Norr och öster om samhället är landskapet kuperat med blandskog, för att i söder övergå i en flack och uppodlad slättbygd. Trakten har brukats sedan förhistorisk tid; på Bjärehalvön finns ett för Skåne ovanligt rikt bestånd av fasta fornlämningar. Ortsnamnet Förslöv finns omnämnt från 1289. På samma plats som den nuvarande kyrkan fanns då en romansk sockenkyrka. Fram tills 1800-talet var Förslöv en typisk bondby. I och med skiftesreformerna under 1820- 40-talen kom bykärnan att splittras; nya gårdar växte fram isolerat i landskapet, som bands samman med större vägar. Byn utvecklades från vägkorsningen vid kyrkan, mellan det som idag är Vantinge- och Vistorpsvägen.

Under 1880-talet etablerades Västkustsbanan väster om orten och ett nytt stations-samhälle, Förslövsholm, växte upp kring den idag rivna stationen. Av detta återstår idag några småhus längs Mercurivägen söder om kyrkan. 1960-talet innebar en snabb expansion för industrin och arbetskraften drogs till bygdens fabriker, bl.a. Peab som ännu har sitt huvudkontor i samhället. I tidens anda lades stationen samtidigt ned, och många flerfamiljshus uppfördes på bilismens villkor i samhällets utkanter. Successiva planer drev fram nya bostadsområden, handels- och servicecentrum. Expansionen avstannade vid mitten av 1980- talet. Sedan 2015 har Förslöv åter järnvägsstation.

Kyrkan ligger längs Vantingevägen, en bred och tättrafikerad huvudgata som drar rakt genom samhället. Längs gatan finns bl.a. affär, vårdcentral, bensinstation, bank och skola i glest placerade byggnader, omgärdade av parkeringar. Kyrkans närmsta granne är charkuteriet och familjeföretaget Heberleins, som legat på samma plats sedan det etablerades som slakteri i början av 1930-talet. På västra sidan om gatan ligger det f.d. kommunalhuset från 1909, som idag används som galleri. På andra sidan kyrkogården rinner den delvis kulverterade Möllebäcken, omgiven av lövträd som gräns mot villa-området i byns östra del. Nordost om kyrkoanläggningen ligger församlingshemmet och pastorsexpeditionen, inrymt i den f.d. prästgården, vars äldsta delar är från 1785.