Stäng fönster Vårgårda kn, BÄNATORPS MISSIONSHUS, Västra Götaland

Beskrivning
Enligt en redogörelse från VMF (Västkustens Missionsförening) bildades Bänatorps Missionsförsamling 1875. Till att börja med hölls möten i stugorna, men många ville lyssna till förkunnelsen, och det uppstod ett behov av en lokal att samlas i. Det första missionshuset i Bänatorp uppfördes 1878 på en tomt som skänkts av Anton och Selma Svensson, ”Klockarns”. Gåvobrev skrevs dock först 1928. Virket togs från en skola i Nårunga, vilken hade inköpts för att rivas. Virket räckte även till ett missionshus i Hägrunga.
Tidvis tycks Bänatorps och Hägrunga missionsförsamlingar ha bildat en gemensam församling, men år 1900 beslöt man att bilda var sin församling.
1932 revs missionshuset i Bänatorp och ersattes med ett nytt på samma tomt.
1974 flyttades huset till ett nytt läge 17 meter väster om det ursprungliga.
1998 gick församlingen upp i Vårgårda Missionsförsamling. Verksamheten i Bänatorps missionshus pågick ytterligare några år varefter verksamheten lades ner och huset såldes till ägaren av den intilliggande bondgården. Huset står numera tomt.