Stäng fönster Vårgårda kn, ASKLANDA-ORNUNGA MISSIONSKYRKA, Västra Götaland

Beskrivning
När väckelsen nådde Asklanda-Ornungabygden vid mitten av 1800-talet höll kringresande predikanter och kolportörer möten i hemmen. Under en tid öppnades även skolhusen för predikanterna.
1877 bildades Asklanda-Ornunga Missionsförening av 70 personer. Samma år påbörjade man byggandet av ett missionshus som stod färdigt nyåret 1878 på samma tomt som den nuvarande missionskyrkan. Det var ont om skog i trakten och därför inköpte man Ljurs gamla missionshus och ett mindre skolhus i Nårunga. Dessa kom att bilda stommen i det nya missionshuset.
1883 förövades ett nidingsdåd mot missionshuset av väckelsens motståndare genom att alla fönster i huset krossades och fönsterbågarna bröts ut. Församlingen lät sig dock inte skrämmas av detta utan reparerade missionshuset och arbetade vidare.
1902 fick missionshuset sin första orgel. 1906 inköpte församlingen missionshustomten, som tidigare arrenderats. 1910 byggdes missionshuset till med ett kök.
1936 uppfördes den nya missionskyrkan. Den projekterades av arkitekt Per Mårtensson, Göteborg.

Byggmästare var Viktor Pettersson och Nils Sylvén. Byggkostnaden uppgick till cirka 32.000 kronor, men till detta kom 400 fria dagsverken, varav 100 med hästar, och en del skänkt virke.
Fondmålningen i kyrkan utfördes av konstnären Christian Lundstedt, Göteborg.
1954 gjordes en tillbyggnad av vaktmästarbostaden och kyrkans serveringsutrymmen. 1964 installerades ett nytt värmesystem med oljeeldning.
1966 gjordes en om- och tillbyggnad av kyrkan efter ritningar av arkitekt Janne Feldt, Karlstad.
1974-75 utökades tillbyggnaden med nya ungdomslokaler. Arkitekt var Stig Florén, Uddevalla och byggmästare var Olof Rydler. Byggkostnaderna uppgick till cirka 400.000 kronor.
1981 byggdes kyrkans estrad om och försågs med dopgrav.
1987 byggdes kyrkan till med kyrktorg, den handikappanpassades och kyrksalen målades om.