Stäng fönster Vårgårda kn, NÅRUNGA MISSIONSHUS, Västra Götaland

Beskrivning
På initiativ av Gustaf Fredrik Nordqvist bildades Nårunga Missionsförening 1869. Redan efter fyra månader uppgick medlemsantalet till c:a 150. En väckelse med början 1876 medförde en stark tillväxt av församlingen, som mot slutet av 1870-talet hade över 700 medlemmar. Församlingen var uppdelad i kretsar och många av dessa bildade efterhand egna församlingar: Ljur 1879, Nårunga Norra 1898, Skogsbygden 1901, Årred 1903, Ljurhalla 1910 och Lida 1925.

Sammankomster hölls i hemmen, i skolhuset i Nårunga och i Nårunga kyrka. Skolhuset och kyrkan stängdes dock så småningom för församlingen, och 1899 uppförde församlingen Nårunga Missionshus. 1924 byggdes det till med en mindre sal. 1930 genomgick det en grundlig renovering.

1986 gick församlingen samman med missionsförsamlingarna i Ljurhalla, Lida och Årred och bildade en gemensam församling med namnet Nårunga-Ljur Missionsförsamling med verksamhet i den nyuppförda missionskyrkan i Ljurhalla. 1990 lades all verksamhet ned i Nårunga Missionshus. Huset såldes och har därefter blivit om- och tillbyggt till bostadshus.