Stäng fönster Vårgårda kn, HORLA MISSIONSKYRKA, Västra Götaland

Beskrivning
Församlingen bildades 1867. 1870 uppfördes det första missionshuset vid vägskälet väster om Horla kyrka. Man samlade in timmer till bygget, och de kontanta kostnaderna uppgick till 630 kronor och 83 öre.
1916 startade församlingen en insamling för att kunna bygga ett nytt missionshus, och årliga insamlingar gjordes. 1926 uppgick byggnadskassan till 4000 kronor, och då beslöt man att köpa en ny tomt och starta bygget. Det nya missionshuset stod klart 1927. Samma år revs det gamla missionshuset.
Huset utformades som en vinkelbyggnad med entrén i en glasveranda i vinkeln mellan byggnadskropparna. Byggnadskostnaderna uppgick till 9500 kronor. Till detta kommer virke som skänktes och omkring 600 frivilliga dagsverken.
1959 renoverades missionshuset varvid fondpartiet ändrades, en ny estrad anordnades, glasverandan ersattes med ett något större entréutrymme och centralvärme installerades. Missionshuset bytte nu namn till missionskyrkan.
1969 gjordes en tillbyggnad så att entréutrymmet utökades. 1987 renoverades missionskyrkan och byggdes till med ett rymligt kyrktorg, toaletter och kapprum.
Tillsammans med församlingarna i Siene och Bäne-Jonstorp bildar församlingen Horla-kretsen. Församlingarna planerar nu att gå samman och bilda en gemensam församling. Tills vidare avser man att bibehålla alla tre missionskyrkorna.