Stäng fönster Vårgårda kn, KÄRTAREDS MISSIONSHUS, Västra Götaland

Beskrivning
På 1850-talet började väckelsemöten hållas i hemmen, där kringresande predikanter talade, bl a den s k Jurkamjölnaren A P Andersson. Församlingar bildades efter hand, och de som kom till tro i Kärtareds¬trakten anslöt sig till den församling som fanns i Horla. När antalet mötesdeltagare växte, blev det för trångt att hålla till i hemmen, och 1878 uppfördes ett missionshus i Oryd, en dryg kilometer sydväst om Kärtared. Anders Andersson, ägare till Oryd, upplät en tomtplats med 49 års besittningsrätt mot 15 kr i köpesumma och 1 kr i årlig avgift. Missionsvännerna i Horla deltog i uppförandet av missionshuset genom att skänka virke och pengar och genom frivilligt arbete. 1883 blev Horla sockens missionsförening ägare till missionshuset. 1886 bildade medlemmarna en självständig församling i Oryd. När en ny väg byggdes genom Kärtared, fann man att missionshuset kom alltför ocentralt, och man beslöt att flytta missionshuset till Kärtared. Detta skedde 1905.
Huset bestod ursprungligen av en enda sal med entré via en veranda på gaveln. År 1929 restaurerades missionshuset, och sannolikt uppfördes då den första delen av den nuvarande vinkelbyggnaden. 1930 installerades elbelysning i huset. 1979 skedde en omfattande renovering och en ytterligare tillbyggnad av huset gjordes.
Antalet medlemmar har på senare år minskat, och närheten och gemenskapen med näraliggande församlingar (kretsen) har medfört att församlingen 1999 03 31 beslutade att lägga ner sin verksamhet. Missionshuset överlämnades till kretsen. Förhoppningen är att en försäljning av missionshuset skall ge grundplåten till en ny gemensam kyrka.