Stäng fönster Göteborg kn, HÄRLANDA KÅLLTORP - HÄRLANDA KYRKA, Västra Götaland

Historik
Stadsdelen Kålltorp ligger på mark som tillhörde Kålltorps gård i Örgryte socken. En mindre del i väster har ingått i landeriet Härlanda. Under medeltiden var denna trakt en del av Härlanda socken som hade sin kyrka strax norr om nuvarande Härlanda kyrka. I början av 1500-talet uppgick socknen i Nya Lödöse och kyrkan revs men tydliga byggnadsrester finns ännu på platsen.

Beskrivning
Stadsdelen Kålltorp ingick i Lilienbergs stora utbyggnadsplan för Örgryte. Kålltorps egnahemsområde väster om Munkebäcksgatan byggdes huvudsak ut enligt Lilienbergs plan 1923-30. Öster om Munkebäcksgatan byggdes området ut i etapper 1925-40. Norra delen omfattar landshövdingehus och den södra domineras av villor. På 1950-talet tillkom Härlanda kyrka och Kålltorpshemmet och på 1970-talet byggdes "studentstaden" Rosendal i sydost.