Stäng fönster Göteborg kn, FISKEBÄCKS, RUDS OCH TYNNEREDS KYRKOR, Västra Götaland

Den mark som stadsdelarna omfattar tillhörde tidigare Västra Frölunda socken. (Se stadsdelen Älvsborg.) Jordbruk var det dominerande näringsfånget och marken brukades av gårdarna eller byarna Fiskebäck, Tynnered, Rud, Torp, Grimmered, Påvelund, Högen m.fl.
I den yttre delen låg Lilla Fiskebäck som utvecklades till ett litet fiskeläge på 1700-talet. Under 1800-talets senare del utvidgades det och hamnen flyttades på 1930-talet till det nuvarande läget söder om det ursprungliga.
Områdets första skolhus byggdes 1868, vid 1870-talets slut byggdes ett nytt på Högens mark och det ersattes med den nuvarande Högenskolan som invigdes 1930.

EFTER 1945
Efter inkorporeringen 1945 fortsatte utvecklingen av fisket i anslutning till Fiskebäcks hamn. Jordbruket lades ner på 1960-talet när flera stora bostadsområden började byggas ut. Det var bl.a. Slottsberget och Musikvägen som omfattar punkthus och lamellhus från perioden 1960-64, Tynneredsområdet som i huvudsak bebyggdes med trevånings lamellhus 1963-70, samt småhusområdet Björnekulla uppfört 1970-73. Ett par s.k. vandringskyrkor placerades i anslutning till bostadsbebyggelsen och 1973 invigdes Tynnereds kyrka som är en relativt stor tegelkyrka ritad av John Snis arkitektkontor.

FÖRÄNDRAT - BEVARAT
I samband med utbyggnaden bevarades Grimmereds by och enstaka andra byggnader från den tid då detta var landsbygd.
Fiskebäcks hamn, som har moderniserats, används fortfarande och utgör en karaktäristisk miljö i området.
Större delen av stadsdelarnas bebyggelse är uppförd efter cirka 1960 och har inte tagits med i den kulturhistoriska bedömningen.

(Källa: Lönnroth, Gudrun, red., Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse - ett program för bevarande, Göteborg 1999)

Se även storstadsinventeringens miljöer "Göteborg, Fiskebäck", "Göteborg, Rud" samt "Göteborg, Tynnered"