Stäng fönster Göteborg kn, GAMLESTADEN, Västra Götaland

Beskrivning
Stadsplanen för Gamlestaden upprättades 1913 av A Lilienberg och utbyggnaden genomfördes i huvudsak 1915-30. Stadsplanen innehåller en stor variation av torg, öppnaplatser, gårdar och krökta gator. Kvarteren utformades som storgårdskvarter med landshövdingehus främst för arbetare vid SKF, Gamlestadens fabriker och Original Odhner. Stadsplanen innehöll också några allmänna byggnader bl a två skolor. En grupp små friliggande bostadshus längs Gamlestadsvägen uppfördes åren 1916-25 genom en donation av fru Emily Dickson för mindre bemedlade arbetarfamiljer. 1926 fick stadsdelen en ny kyrka. Genom stadsdelen drogs Bergslagsbanan fram 1879, väster om gamla landsvägen och Västgötabanan tillkom 1897. Inom området etablerades också flera stora allmänna anläggningar, Göteborg stad byggde Alelyckans vattenverk och Göteborgs Slakthus.