Stäng fönster Göteborg kn, KROKSLÄTT, Västra Götaland

Den mark som ingår i stadsdelen tillhörde tidigare Krokslätt och inkorporerades med Göteborg 1922. Krokslätt var då ett municipalsamhälle och omfattade utöver en äldre jordbruksbygd även en relativt tät bebyggelse längs Mölndalsvägen med bostadshus, skola m.m. I Buråsbergen fanns glest liggande "egnahem", Örgryte fattiggård och ett epidemisjukhus.

PERIODEN 1920-1950
Redan 1913 hade Göteborgs stadsingenjör Albert Lilienberg upprättat en stadsplan för utbyggnaden i Krokslätt. Den följdes delvis och fram till 1930-talet bebyggdes orådet främst med vilor. Några kvarter med landshövdingehus och Buråsskolan tillkom samtidigt.
1930-50 kompletterades stadsdelen med bostadshus av sten i tre våningar.

FÖRÄNDRAT - BEVARAT
Cirka 1970 revs den äldre bebyggelsen vid Mölndalsvägen och ersattes med stora moderna bostadshus och studentbostäder.
Vid Glasmästaregatan uppfördes ett litet nytt bostadsområde i början av 1960-talet. I närheten av detta ligger stadsdelens kyrka, Buråskyrkan, byggd 1971 enligt ritningar av P A Ekholm.
Inom stadsdelen finns två områden med kulturhistoriskt värdefull miljö och några värdefulla enskilda byggnader.

(Källa: Lönnroth, Gudrun, red., Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse - ett program för bevarande, Göteborg 1999)