Stäng fönster Göteborg kn, RÖDBO, Västra Götaland

STADSDELENS HISTORIA

Stadsdelen Rödbo motsvarar i huvudsak Rödbo socken som var norsk till 1658. Den upptog Hisingens norra spets mellan Nordre älv och Göta Älv och omfattade även Skårdal i Surte på den östra sidan av Göta älv.
På 1200-talet byggdes fästningen Ragnhildsholmen i områdets västra del. Den låg intill Nordre älv mitt emot staden Kungahälla på älvens andra sida. Rödbo gränsade också till Bohus fästning som tillkom i början av 1300-talet. Socknen hade således ett utsatt läge och påverkades av strider även efter 1658.
Ursprungligen var Rödbo förenat med Säve församling men fick troligen en egen kyrka vid Vedbacka på 1500-talet. I samband med striderna kring Bohus fästning på 1640-talet förstördes kyrkan och efter detta användes Kungälvs kyrka.

PERIODEN 1658-1974
Rödbo socken hade ett 20-tal byar och gårdar, bl.a. Ellesbo, Rönning, Bolsten, Grimås, Kockhed, Hög, Maggered, Ellered, Backered, Hakered, Röset, Göddered, Vedbacka, Oxhagen och Rösbo. Den förnämnsta egendomen var Ellesbo som utvecklades till en herrgårdsliknande anläggning på 1790-talet.
Från mitten av 1800-talet byggdes skolor och på 1930-talet hade socknen småskolor i Ellesbo och Ellered samt folkskola i Backered. Ellesbo gård övertogs 1924 av Willinska fattigfriskolan som drev sin verksamhet här fram till 1946.
Kontakten med Kungälv uppehölls genom en färja vid Vedbacka 1783-1940 och på 1700-talet fanns här ett gästgiveri. 1940 ersattes färjan med en bro.
En ny kyrkogård anlades 1909 och 20 år senare placerades ett litet begravningskapell här. Från 1900-talets början har villor byggts i Rödbo. I slutet av 1950-talet drogs motorvägen fram i öster och påverkade då denna del av Rödbo.

FÖRÄNDRAT - BEVARAT
Efter inkorporeringen med Göteborg 1974 upprättades utbyggnadsplaner för Rödbo. Dessa har inte genomförts men i samband med planeringen köptes mark in och flera byggnader revs. Trots detta har Rödbo som helhet en mycket väl bibehållen landsbygdskaraktär.
I Rödbo finns flera värdefulla jordbruksmiljöer och Ragnhildsholmens fästningsruin med omgivning har ett mycket stort kulturhistoriskt värde.

Källa: Lönnroth, Gudrun, red., Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse - ett program för bevarande, Göteborg 1999