Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, ÖRGRYTE GAMLA KYRKAN OCH ÖRGRYTE NYA KYRKA KYRKOMILJÖ, BÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Örgryte gamla kyrka omges av en kyrkogård med många monumentala gravar. Kyrkan ligger i stadsdelens västra del och gränsar i tre väderstreck till kraftigt trafikerade vägar. I norr reser sig Överås med villabebyggelse. Danska Vägen, en gammal landsväg som är känd sedan 1600-talet, börjar som en lokalgata mellan kyrkogården och villabebyggelsen, men ändrar karaktär till större genomfartsled nordost om kyrkan. På sin väg mot Redbergsplatsen i stadsdelen Lunden passerar den Örgryte nya kyrka med församlingshem. Kyrkan ligger på en höjd i en mindre park med uppvuxna lövträd, gräsbesådda ytor och en kraftig stenskodd stödmur mot villabebyggelsen i sydöst.

Mellan kyrkorna breder ett villaområde ut sig med bebyggelse av varierande karaktär ("Bö villastad och Örgryte Trädgårdsstad") huvudsakligen med bebyggelse från tiden 1890-1940. Inom området ligger även större anläggningar från 1700- och 1800-talen: Bö Herrgård (1700-tal), Överås (1861), Wilhelmsberg (1870-tal) och Böskolan (1889). Villa Soltorpet (1903) som ligger öster om Örgryte nya kyrka är byggnadsminne enligt 3 kap. KML.