Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Göteborg kn, BERGUMS KYRKA OCH BERGUM HOVGÅRDEN SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Miljön omfattar Västra Bergums by med Bergums kyrka samt Östra Bergums by med den anslutande Dockereds gård. Byarna ligger på två höjder i ett kulturlandskap som präglas av den kraftigt meandrande Lärjeån med biflöden (Kvarnabäcken och Hällebäcken) samt av det omgivande småbrutna ravinlandskapet.

Västra Bergums by på Snipeberget var centrum i Bergumsbygden från tidig medeltid. Den största koncentrationen av gårdar fanns i denna del av socknen och på Snipeberget byggdes socknens kyrka på 1100- eller 1200-talet.
På 1840-talet var Västra Bergum den största byn i Lärjeåns dalgång med sexton gårdar. Laga skiftet genomfördes 1837-48 och tio gårdar flyttades ut. De flesta fick nya lägen i närheten av gamla byn och en relativt tät bebyggelse blev kvar på den ursprungliga byplatsen. I samband med skiftena ersattes de äldre byggnaderna med modernare hustyper. 1847-48 byggdes socknens första skolhus på en tomt nära kyrkan. Den ersattes 1882-83 med en ny skolbyggnad på en angränsande tomt.

Den medeltida kyrkan med anslutande skolbyggnad utgör kärnan i miljön på Snipeberget. Intill ligger terrassåkrar som troligen har brukats redan före medeltiden. I byn finns även andra spår efter gamla odlingssystem.
Efter 1900-talets mitt har några ekonomibyggnader rivits och ett par nya bostadshus tillkommit. Byarna omges av odlad mark och på ett par av gårdarna drivs ännu jordbruk.

Bergums kyrka är högt belägen på Snipebergets topp, dock relativt dold bakom de skogsdungar som ligger i direkt anslutning till kyrkogården.