Stäng fönster Göteborg kn, BERGSJÖNS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
I början av 1960-talet var bostadsbristen stor i centrala Göteborg, och flera nya stadsdelar tillkom norr och nordost om stadens centrum. År 1967 inkorporerades Angereds och Bergums kommuner i Göteborgs kommun. Bergsjön och Hjällbo tillhör de första stadsdelarna som etablerades nordost om Göteborgs centrum för att möta behovet av nya bostäder.

Bergsjön planerades 1965, och bilen och trafiksäkerhetsaspekter kom att spela en stor roll för utformningen av stadsplanen. Detta kom bl.a. till uttryck i att Bergsjön omgärdas av en ringled med matargator och tillgång till flera stora parkeringsdäck inom området. Stadsdelen började bebyggas 1967. Här bodde 14 534 personer år 2004, varav 4266 tillhörde Svenska kyrkan. Den etniska mångfalden är stor med omkring 50 talade språk. År 1999 fanns ca 6000 lägenheter och ca 800 småhus.

Bergsjöns kyrka ligger i den högt belägna stadsdelen Bergsjön i ett kuperat skogslandskap med skogssjön med samma namn, invid gränsen till Partille. En djup dal delar Bergsjön i en östlig del med bl.a. Rymdtorget och en västlig del. Administrativt är stadsdelen uppdelad
i Norra Bergsjön och Södra Bergsjön, och Rymdtorget intar en central position där kyrkan med församlingshem och expedition, är belägen.