Stäng fönster Göteborg kn, STYRSÖ FÖRSAMLINGS KYRKOR, Västra Götaland

Beskrivning
Miljön omfattar hela Göteborgs södra skärgård, med fornlämningar från förhistorisk och historisk tid, kulturlandskap och olika typer av skärgårdsbebyggelse.

F.d. Styrsö socken med sin välbevarade skärgårdsmiljö intill ett storstadsområde är unik. Den omfattar de sex större öarna Asperö, Brännö, Köpstadsö, Styrsö, Donsö och Vrångö. De har alla relativt stora områden med bebyggelse som vuxit fram under lång tid och till stor del består av äldre, för skärgården typiska byggnader.

Vargö och Känsö som är något mindre har begränsade små byggnadsgrupper på öarnas östsida och på öarna Kårholmen, Sjumansholmen, Stora Fotö och Knarrholmen finns en tät sommarstugebebyggelse från 1900-talet.
Längst ut i väster och söder ligger Vinga, Valö och Tistlarna med sina fyrplatser.

Styrsö som helhet har ovanligt väl bevarad skärgårdsmiljö som omfattar det forntida fångstsamhällets fornlämningar och en rikt varierad bebyggelse som speglar skärgårdssocknens historia och de olika öarnas skilda utveckling.

Brännö och Kyrkbyn på Styrsö ger exempel på den äldre jordbruksbebyggelsen med fiske som komplement. Utvecklingen mot yrkesfiske och tätare bebyggelse kring hamnen framträder särskilt väl på Styrsö Tången, Vrångö och Donsö. På Köpstadsö finns byggnader som visar att den en gång var skepparnas speciella ö, f.d. sillsalteriet på Vargö tillkom under den långa sillperioden på 1700-talet och Styrsö Bratten har bebyggelse som påminner om badortstiden.

F.d. Känsö karantänsanstalt med sina medicinhistoriskt intressanta byggnader är den enda bevarade anläggningen av detta slag i norra Europa. Vinga fyr- och lotsplats har en unik särpräglad miljö med traditioner från 1600-talet.

(Källa: Lönnroth, Gudrun, red., Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse - ett program för bevarande, Göteborg 1999)