Stäng fönster Göteborg kn, NÄSET OCH ÖNNERED, Västra Götaland

Den mark som stadsdelarna Näset och Önnered upptar var tidigare en del av Västra Frölunda socken. Jordbruk var områdets viktigaste näringsfång och här låg bl.a. gårdarna Önnered, Åkered, Hammar och Backa.
Fiske i större omfattning har bedrivits både från Önnered och Näset. I Önnered anlades också ett varv för mindre båtar på 1920-talet.
Tullens kustbevakning sköttes bl.a. från höjdpartiet på Valeberget, "Västergårds vale", och här uppfördes en liten vaktstuga vid sekelskiftet 1900.
I slutet av 1800-talet började berget längs stranden att utnyttjas för stenbrytning. Den pågick i stor skala fram till första världskriget och fortsatte de följande åren, men hade då en mindre omfattning. Stenbrytningen var utspridd på många olika platser och lastbryggor fanns bl.a. i Önnered, Hammar och Brevik. Till verksamheten hörde också smedjor och en stenkross på Smithska udden.
I Näsetområdet efterlämnade brytningen tydliga spår, men från 1920-talet då skogsplanteringar gjordes och sommarstugor började byggas har miljön delvis förändrats.
Inom och intill området tillkom skolor från 1800-talets mitt och Åkeredsskolans första skolhus är från 1863. Frikyrkorörelsen var från slutet av 1800-talet stark här liksom i övriga delar av Västra Frölunda och 1927 byggdes ett litet kapell vid Önnereds by.

EFTER 1945
De första 20 åren efter införlivningen med Göteborg fortsatte utbyggnaden med sommarstugor och småhus. De har senare kompletterats och flera stora områden med småhus byggdes ca 1960-70, bl.a. inom Åkereds egnahemsområde. Näsets kyrka uppfördes 1967 enligt ritningar av V Berglund.

FÖRÄNDRAT-BEVARAT
Längs kusten finns fortfarande stora partier som är obebyggda eller mycket glest bebyggda.
Önnereds by har en delvis bevarad miljö från jordbrukstiden och stadsdelarna innehåller även enstaka äldre byggnader. Åkereds egnahemsområde har en väl bibehållen helhetsmiljö.

(Källa: Lönnroth, Gudrun, red., Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse - ett program för bevarande, Göteborg 1999)