Stäng fönster Göteborg kn, UTBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Utby domineras av småhusområden tillkomna under en sextioårsperiod. 1928 införlivades hela Utby med Göteborgs stad. Några år senare upprättades en plan för egnahemsbebyggelse i området och utbyggnaden med småhus fortsatte in på 1960-talet.

1905-06 inköpte Aktiebolaget Utbynäs Villastad ett antal fastigheter i området. Det blev inledningen till en omfattande utbyggnad Utbynäs. Anders Mattsson, som räknas som den främste initiativtagaren, lät själv bosätta sig i en villa i området. Arkitekt Arvid Bjerke ritade en plan för området och även omkring 20 av villorna. Även han bosatte sig i Villastaden.

På 1930-talet beslutade Göteborg stad att ett egnahemsområde med små enkla hus för mindre bemedlade skulle byggas i Utby. Typritningar upprättades och "egnahemsbyrån" fick uppdraget att genomföra projektet. Utby har sedan successivt bebyggts med radhus och småhus fram till 1960-talet.