Stäng fönster Göteborg kn, TUVE KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Tuve kyrka ligger norr om Tuve centrum, vid en brant bergknalle som kallas Tuve Kyrkbacke. Kyrkan ligger på norra sidan om kullen, nedanför den högsta punkten. Uppe på toppen finns ett stort gravfält från äldre järnåldern med stensättningar och domarringar. I anslutning till kyrkan, delvis inne på kyrkogården, ligger en stenåldersboplats. Branten mellan kyrkoanläggningen och kullens topp är skogbevuxen.

Kyrkoanläggningen ligger på en platå som faller av kraftig strax öster om kyrkogården. I den uppodlade dalgången nedanför löper Tuvevägen, en stor genomfartsled i nord/sydlig riktning, samt ån Kvillen. I branten nordost om kyrkan finns ett mindre skogsparti.

Mot norr faller berget flackare ned mot ett öppet odlingslandskap. Siktlinjerna är långa och det finns en visuell kontakt med Skändlaberget norröver, där det ligger bybildningar med gamla rötter samt en mängd fornlämningar. Tuve Kyrkväg löper mellan bergknallarna och förbi kyrkogårdens västra sida. Kyrkans parkeringsplats är belägen i anslutning till vägen och på andra sidan tar ett villaområde vid. Den ursprungliga Tuve byplats låg västnordväst om kyrkan, inne i det nuvarande villaområdet. Utskiftade byggnader från den gamla byn finns fortfarande kvar i området runt kullen.

Fram till modern tid var Tuve en jordbruksbygd. I omgivningen runt Tuve Kyrkbacke dominerar fortfarande odlingslandskapet, med inslag av villabebyggelse och moderna vägdragningar. Det historiska landskapet råder dock ännu över de sentida inslagen.