Stäng fönster Göteborg kn, CHRISTINAE KYRKA (TYSKA KYRKAN) KYRKOMILJÖ, NORDSTADEN, Västra Götaland

Beskrivning
Christinæ kyrka ligger centralt i de äldsta delarna av Göteborgs stadskärna. Det ursprungliga stadsområdet är fortfarande en enhet som kan uppfattas mycket tydligt. Göta älv och Vallgraven tillsammans med Rosenlundskanalen avgränsar området i väster, söder och sydost. I nordost utgör Centralstationen med anslutande bangård en gräns som inte är lika markant.

Inom denna miljö finns flera delområden som vuxit fram under olika förutsättningar och har en varierande karaktär. Den centrala delen omfattar i huvudsak det område som begränsas av Larmgatorna, Kaserntorget - Ekelundsgatan, Götaleden och Östra Nordstaden. Karaktäristiskt för denna miljö är att 1600-talets stadsplan med sitt typiska rutnätsmönster och klart markerade större stråk längs Stora Hamnkanalen samt f d Östra och Västra Hamnkanalerna finns kvar. En stor del av bebyggelsen är fortfarande relativt småskalig med hushöjder mellan 2 och 5 våningar och fasadlängder begränsade till cirka åtta fönsteraxlar, men undantag finns. Södra Hamngatan 9 och Östra Hamngatan 15 från perioden 1905-1910 är t ex två "höghus" med intressant arkitektonisk utformning och det finns några långsträckta byggnadskomplex som tillkommit under de senaste 30 åren. Områdets centrum är liksom på 1600-talet Stora Hamnkanalen med det anslutande Gustaf Adolfs Torg. Kring detta viktiga stadsrum finns en koncentration av omsorgsfullt utformade allmänna byggnader från olika epoker. Stora Hamnkanalen med sin strama form och finhuggna stenkajer bidrar till det lite högtidliga och officiella intrycket.

Norra Hamngatans mittparti domineras av en grupp byggnader från 1600-talets slut och 1700-talet. Här ligger Ostindiska Kompaniets hus med sin storslagna fasad som speglar företagets makt och rikedom. Granne är Sahlgrenska huset, familjen Sahlgrens palatsliknande byggnad som har en rikt utsmyckad entré och en dubbel fritrappa.

På den planterade terrassen mellan Sahlgrenska huset och Rådhuset ligger Christinæ kyrka (Tyska kyrkan) med sin kopparklädda tornhuv som sträcker sig högt över den omgivande bebyggelsen. Den trånga platsen mellan kyrkan och Rådhusets baksida upptas av Aschebergska gravkoret vars kupol och lanternin utgör ett värdefullt blickfång från Tyska Bron och Korsgatan.

Ostindiska Kompaniets hus, Sahlgrenska huset och kyrkans torn bildar med sina gula tegelfasader en sammanhållen miljö, typisk för Göteborg.