Stäng fönster Göteborg kn, STAMPEN FATTIGHUSÅN, Västra Götaland

Miljö
Nuvarande Fattighusån är en kanal byggd 1640-41 för att skapa en vattenled mellan Mölndalsån och stadens kanaler. Den invigdes av greve Per Brahe. På norra sidan av kanalen där vägen in till östra stadsporten passerade gjordes en gedigen stenskoning och 1772 planterades också en rad lindar längs kanalkanten.

Fattighusån med anslutande äldre byggnader och anläggningar utgör en mycket värdefull miljö. Bland byggnaderna finns flera som är unika från socialhistorisk och byggnadshistorisk synpunkt.

Fattighusån med kajmuren som till stor del är från 1600-talet är en mycket värdefull del av stadens ursprungliga vattenvägar. Kanalen och raden med gamla lindar längs kajen visar en 1700-talsmiljö som tidigare var vanlig inne i stadskärnan.

Stampkyrkogården med mur, kapell, lindalléer och flera märkliga gravmonument från 1800-talet är en av Göteborgs mest intressanta kyrkogårdsmiljöer.

F d Fattighuset med sina två våningar är ett av de få bevarade exemplen på den typ av stora trähus som var vanlig innanför vallgraven på 1700-talet. Det utgör också tillsammans med den lilla Mariakyrkan (Fattighuskyrkan) en från socialhistorisk synpunkt värdefull enhet.

Kyrkan, f d Fattighuset och även kyrkogården har dessutom stort arkitekturhistoriskt värde eftersom de utgör goda exempel på arkitekterna B W och C W Carlbergs verk. F d barnhuset är ett värdefullt arkitekturhistoriskt och socialhistoriskt monument. Byggnadens välbevarade gatufasad tillsammans med förträdgården visar tidens ambition att ge de sociala institutionerna en värdig, stram form. Barnhuset är en av de intressanta allmänna byggnader som arkitekten A W Edelsvärd skapade i Göteborg cirka 1850-60.