Stäng fönster Göteborg kn, LANDALA, Västra Götaland

Landala som tidigare var en del av hemmanet Krokslätt Nordgården införlivades med Göteborgs stad 1883. I områdets norra del fanns då sedan 10-20 år en förstad för arbetare med små enkla friliggande bostadshus av trä. Efter införlivningen tillkom framför allt landshövdingehus och arbetarförstaden var helt utbyggd cirka 1910.
Ett kapell av trä byggdes 1885 vid nuvarande Kapellplatsen och flyttades till områdets södra del cirka 1910.
På 1890-talet uppfördes också det Holtermanska sjukhuset och uppe på berget mot Annedal restes ett vattentorn. Båda byggnaderna ritades av arkitekten A C Peterson.

1900-talet
Ett stycke söder om arbetarstadsdelen Landala började Landala egnahem att byggas 1913. Mellan dessa mycket olika bostadsområden placerades några kvarter med landshövdingehus som uppfördes cirka 1930-35. I öster fanns också ett stort område med koloniträdgårdar som försvann på 1950-talet då Chalmers började att ta marken i anspråk för sin utbyggnad.

Förändrat - bevarat
Större delen av arbetarstadsdelen Landala revs på 1970-talet och ersattes med ny bostadsbebyggelse. Landshövdingehusen i kvarteret Sångsvanen och Landalakapellet är ännu bevarade.
"Egnahemsområdet" är välbevarat och har ett mycket stort kulturhistoriskt värde. De yngre landshövdingehusen intill utgör en värdefull miljö.

(Källa: Lönnroth, Gudrun, red., Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse - ett program för bevarande, Göteborg 1999)