Stäng fönster Göteborg kn, LUNDBY NYA KYRKA OCH LUNDBY GAMLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Lundby kyrkby har anor från förhistorisk tid och vid byn låg häradets tingsplats.

Lundby gamla kyrka uppfördes på 1300-talet. Bygden kristnades under tidig medeltid och mycket talar för att socknen haft en kyrka tidigare. Till 1200-talet var hela Hisingen norskt område men vid mitten av århundradet erövrade Sverige bland annat Lundby socken som sträckte sig ner till Göta Älv. Sverige fick nu land på båda sidor om älven och för att skydda den viktiga passagen ut mot havet byggdes Lindholmens slott på en bergknalle ute vid havet. I början av 1600-talet var Nya Lödöse Sveriges hamnstad mot väster. 1603 tillkom ytterligare en, Karl IX:s Göteborg, som placerades i Lundby socken vid Färjestaden. Redan 1611 innan staden var färdigbyggd ödelades den av danskarna. Även senare under 1600-talet och fram till 1700-talets början drabbades socknen av krigshandlingar. På 1700-talet förbättrades förhållandena i Lundby, bland annat genom det goda sillfisket. Lundby kyrkby var vid denna tid länets största by med 22 hemman. Med 1800-talets industrialisering ökade befolkningen i Lundby och nya bostadshus tillkom i kyrkbyn. 1886 uppfördes en ny sockenkyrka en halv kilometer söderut och Lundby gamla kyrka användes allt mer sällan. När Lundby införlivades med Göteborg 1906 hade socknen 13.000 invånare och södra delen var redan ett väl utvecklat industriområde med nära anknytning till staden. Efter inkorporeringen med Göteborg uppfördes några landshövdingehus mellan kyrkbyn och Lundby nya kyrka. 1950-55 tillkom ett större bostadsområde väster om byn kring Kyrkbytorget och i övriga delar byggdes framför allt småhus. 1955-60 kompletterades bebyggelsen med flerbostadshus. Idag används Lundby gamla kyrka flitigt, särkilt för bröllop, dop och begravningar.

Lundby gamla kyrka med kyrkogård ligger placerad på en höjd, med en damm nedanför berget strax öster om kyrkogårdsmuren. Söder om kyrkan ligger de bevarade delarna av den gamla kyrkbyn, i väster och öster större bostadsområden från 1900-talet och norr om kyrkan har kyrkogården utvidgats på den gamla prästgårdstomten. I nordväst ligger en bevarad gårdsanläggning från den gamla byn. Den gamla kyrkbyn har förändrats både genom rivningar och nybyggnader men miljön kring medeltidskyrkan med den relativt täta och oregelbundna bebyggelsen och det gamla vägsystemet har fortfarande kvar en stor del av sin bykaraktär.