Stäng fönster Göteborg kn, JOHANNEBERG, NEDRE JOHANNEBERG, Västra Götaland

Beskrivning
Området Nedre Johanneberg är en utpräglad stadsmiljö. Stadsdelen fick sin nuvarande utformning efter fastställandet av Albert Lilienbergs stadsplan år 1917. Området bebyggdes med tegelhus i 5-7 våningar 1924-38. Området norr om Johannebergskyrkan har en monumental karaktär och bebyggelsen är grupperad i oregelbundet formade storgårdskvarter som delvis anpassats till den kuperade terrängen. Bevarade element såsom förträdgårdar, naturstensmurar och räcken är viktiga inslag vid gatustråk och platser. Öster om kyrkan ligger ett kvarter med tydlig funktionalistisk karaktär, västerut börjar Chalmersområdet med sina kontors- och undervisningslokaler och i söder ligger ett kuperat grönområde.

Sydväst om kyrkan löper Gibraltargatan som är en relativt högtrafikerad genomfartsled. Kyrkan är uppförd på en hög terrass i det norra hörnet av ett grönområde och syns tydligast från söder och sydväst. Därifrån gör den dock ett imponerande intryck där det redan höga tornet får extra höjd av placeringen högt ovanför gatunivån. Tornets funktion som landmärke kräver annars ett ganska betydande avstånd för att uppskattas till fullo. I sin närmiljö med en tät stadsbild och kuperad terräng är kyrkan faktiskt ganska diskret. Det saknas långa siktlinjer i kyrkotomtens närhet.

Johannebergskyrkan är skyddad enligt 4 kap KML.

Kyrkan samt miljön "Nedre Johanneberg" ingår i bevarandeprogrammet Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg. (Bevarandeområde 7:A, kyrkan samt 1920-talskvarteren och funkiskvarteret öster om kyrkan.)