Stäng fönster Borås kn, VÄNGA SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Vänga socken ligger i Borås kommun och är mellan- och skogsbygd. Landskapet är småkuperat med skogs- och bergsområden, sjöar och mossar. Området är en del av ett produktivt skogsbruk och begränsande odlingsområden vid mindre gårdar och längs dalgångarna..

Bebyggelsen, en skärningspunkt mellan västligt- och sydligt byggnadsskick. Bevarade byggnader är delvis ålderdomligt med bland annat högloftsstugor som förekom tidigt och timrade ekonomibyggnader så väl som skiftesverksladugårdar. Bostadstyper som var vanliga förr och finns bevarade är framkammarstugor och enkelstugor med sidokammare. De västsvenska dubbelhusen blev vanlig först efter skiftena. Ny gårdsbyggnation anlades under 1910-30-talen.

Källa:
Gårdar i Västergötland – en bebyggelsehistorisk översikt (2004) Länsstyrelsen Västra Götaland. Rapport 2004:36