Stäng fönster Borås kn, FRISTADS SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Fristads socken ligger i Borås kommun och är en skogsbygd. Landskapet är kuperat med skogs- och bergsområden med sjöar och mossar. Området är en del av ett produktivt skogsbruk och begränsande odlingsområden. Strax söder om Fristad tätort ligger Mölarp, där Viskan bildar flera forsar och fall mot Öresjön. Här har ett bytande antal kvarnar, sågar, mejerier, spinnerier, svarverier m.fl. legat eftersom fallhöjden mellan Gingri och Öresjö är 35 meter. Idag finns bra Mölarps kvarn kvar som nyttjar vattenkraften.

Det bevarade byggnadsskicket är delvis ålderdomligt och här finns timrade ekonomibyggnader.

Källa: